Avlivningen av Tarzan, 10, avbröts när veterinären råkade spruta avlivningsvätskan i sitt eget ansikte.
Då dröjde det 15 timmar innan hunden somnade in.
– Det här är värsta mardrömmen, säger matten Linda Svensson. Det var för två veckor sedan, den 15 mars, som Tarzan började bete sig aggressivt i baksätet på en bil som stod parkerad i Örkelljunga.
Tarzan, som är av rasen kaukasisk ovtjarka och väger 80 kilo, morrade och gick inte att lugna.
– Han känner inte igen mig. Det är liksom inte min hund. Han visar sådana aggressiva tendenser emot mig, säger hon.
Efter att ha rådfrågat en veterinär fattade de beslutet att avliva hunden.
Planen var att mata Tarzan, som var kvar i bilen, med köttbullar som var preparerade med avlivningsvätska.
Linda Svensson berättar att medan veterinären förberedde köttbullarna vid sin bil så hjälpte dottern till att mata Tarzan med bullarna på en pinne. Veterinär åkte iväg i ambulans
Hon stod och grät och skrek om vartannat.
– Här står jag och ger min hund köttbullar för att han ska dö, säger hon.
Men avlivningen fick ett abrupt slut för mitt i processen råkade veterinären spruta lösningen i sitt eget ansikte. Ambulans tillkallades och veterinären fördes iväg från platsen.
Då ringer Linda Svensson tillbaka till veterinärkliniken och får beskedet att de inte kommer skicka någon ny för att hunden var för aggressiv.
– Vi vill bara ha ut någon som fortsätter och kan ge honom köttbullar så vi kan fullfölja det vi har påbörjat. Alltså tänkte jag, det här händer inte. Det är ju en mardröm.
– Jag säger menar ni på fullaste allvar att min hund ska ligga i bilen och självdö? Kom tillbaka till hunden
Under natten kommer varken veterinär eller polis och Linda Svenssons dotter tvingades gå och titta till hunden som låg kvar levande i bilen.
Dagen efter var det fullt pådrag med djurräddare och hundpatruller – och veterinären som fått vätska i ansiktet kom tillbaka för att mata klart hunden med köttbullar.
Först 15 timmar senare, klockan 11.30 på söndagen, somnade Tarzan in.
Linda Svensson beskriver det som en ”plågsam död” för sin vän – samtidigt vill hon hylla veterinären som kom tillbaka efter sjukhusbesöket.
– Hon kommer verkligen tillbaka och fullföljer sitt uppdrag. All heder till henne säger hon och fortsätter:
– Hon ska ha alla rosor i världen.
”Vår personal går först”
Distriktsveterinärerna säger till Aftonbladet att de inte kan uttala sig specifikt om fallet med Tarzan, utan enbart ge generella svar.
– Överhuvudtaget är det väldigt viktigt att vi kan säkerställa en god arbetsmiljö och att vi vågar avbryta, säger Robert ter Horst, biträdande chef på Distriktsveterinärerna.
Han lyfter att djurägaren har att ansvar för att säkerställa en säker arbetsmiljö som inte utgör en fara för veterinären.
Vad är rutinerna om man inte kan genomföra en avlivning?
– Vår personal går först, det är det allra viktigaste. Märker vi att det inte är säkert att avliva djuret eller man behöver avbryta då kan man göra det senare, säger Robert ter Horst.