En anhörig till tidigare Bandidosledaren Mehdi Seyyed får tillbaka värdeföremål för hundratusentals kronor som polisen tog ifrån henne på Landvetter flygplats i förra veckan.
– Jag bedömde att det är mer sannolikt att detta kommer från legala inkomster, säger åklagaren John Stålbert.
Men Kronofogden hann ta kvinnans Rolexklocka och en del av hennes kontanter i beslag innan hon hämtade ut dem hos polisen under tisdagen. Kvinnan var på väg ner till Bandidosmannen Mehdi Seyyed i Malaga då hon i början av förra veckan stoppades och fick sitt bagage genomsökt på Landvetters flygplats. Med sig – och på sig – hade hon stora mängder kontanter, guldsmycken och en värdefull Rolexklocka som hon precis hämtat ut från polisens beslag i Göteborg.
Föremålen hade varit i beslag sedan kvinnan och den tidigare Bandidosledaren i januari 2023 greps misstänkta för grov brottslighet, brott som de båda till större delen friades ifrån häromveckan. Därför ville hon nu ta med sig tillhörigheterna ner till Spanien, efter att ha hämtat ut dem från beslagsavdelningen.
Brottsvinster från gängmiljön
Istället togs de på nytt i beslag av polisen enligt den nya så kallade gangsterlagen som ger staten större möjligheter att ta ifrån pengar och föremål som antas komma från brottsvinster i bland annat gängmiljö.
– Anledningen till att man gör ett sådant här ingripande, ett självständigt förverkande, är att man bedömer att någons legala inkomster inte står i proportion till förekomsten av till exempel lyxartiklar och kontanter, säger åklagaren John Stålbert. Under måndagen valde han att lägga ner utredningen mot kvinnan, som aldrig misstänkts för något brott.
– Jag bedömde att det är mer sannolikt att detta kommer från legala inkomster.
Kvinnans advokat Abraham Zeito menade redan i förra veckan att det är uppenbart att kvinnan fått tillhörigheterna på legal väg.
Var orolig
– Det här är redan prövat och hanterat, sa han och uppgav att kvinnan på hans inrådan hade med sig domen, där det framgår att beslagen av föremålen skulle hävas, på resan ner till Malaga.
Skälet ska ha varit att hon var orolig för att på nytt bli av med föremålen.
Beslutet att nu lägga ner utredningen förvånar inte advokaten.
– Det är korrekt och väntat. Jag är faktiskt fortfarande förvånad över att man tog det här beslutet från första början och inte lyssnade då jag försökte förklara detta för dem.
Men åklagaren John Stålbert konstaterar att det rör sig om två helt olika prövningar, utifrån två olika lagar.
Åklagaren överklagar
Kvinnan fälldes häromveckan för 37 fall av bidragsbrott och ringa vapenbrott, men hon friades för de grövre misstankarna om grovt penningtvättsbrott som hade kunnat leda till att hennes tillhörigheter redan då förverkades.
Åklagaren i det målet har också överklagat den friande domen mot Mehdi Seyyed, som i dag driver bland annat en pizzeria nere i Marbella och fortfarande förekommer i Bandidossammanhang i Spanien.
– Jag åker motorcykel. Vi låter det vara där, säger Mehdi Seyyed och uppger att han fortfarande har samma inställning till anklagelserna som han hade under tingsrättsförhandlingen och nekar till brott.
Han vill också lyfta att både han och den anhöriges deklarationer har lämnats in till domstolarna.
– Jag har jobbat hela mitt liv, säger Mehdi Seyyed.
Den anhörige har via sin advokat avböjt kommentera.