Tidöpartierna vill se en ”digital polisoffensiv mot gängen” – för att komma åt rekryteringen av unga på nätet.
Att sätta stopp för möjligheten att locka in unga i kriminalitet ses som en av de mest akuta åtgärderna.
– Rekryteringen av barnsoldater måste stoppas för att skydda barnen och deras tänkbara brottsoffer, säger Johan Pehrson (L). 2025 inleddes med rekordmånga sprängningar. Så nu presenterar regeringen och SD nya åtgärder mot den organiserade brottsligheten på nätet.
– Vi kommer i dag att fatta beslut om att ge en utredare uppdrag och göra en samlad översyn av reglerna om hemliga och preventiva tvångsmedel, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
De nya åtgärderna är ett sätt att bli mer effektivt i kampen mot den organiserade brottsligheten, menar han.
– Bland annat genom att kunna störa och avbryta brottslighet i cybermiljö, säger Strömmer och fortsätter:
– Vi kommer också i ett snabbspår att ta fram förslag till utvecklade möjligheter för polisen att agera kraftfullt mot olagligt material online.
Pehrson: Nya verktyg
Utbildningsminister Johan Pehrson, Liberalernas partiledare, lyfter fram att polisens hemliga och preventiva åtgärder, som telefonavlyssning och kameraövervakning, är avgörande för att förhindra allvarlig brottslighet.
– Dessutom så behöver myndigheterna nya verktyg för att förhindra brott på nätet, till exempel när det gäller rekryteringen av barn till kriminella gäng.
Det ska nu tillsättas en utredning som ska vara klar och föreslå åtgärder i maj nästa år. Bland annat ingår en översyn av hur verktygen kan breddas för att svara mot den snabba tekniska utvecklingen.
– Det handlar om möjligheterna för myndigheter att förhindra rekrytering av barn och unga till kriminella nätverk online. Vi vet ju att det här är en miljö där unga människor förstör sitt liv, andras liv framför allt, men också sitt eget i en rasande fart. Det blir som en auktionssajt för till exempel mord eller sprängning, säger Pehrson.
Att bryta nyrekryteringen på digitala plattformar ses som ett av de mest akuta problemen i dag.
– När det gäller rekryteringen av unga på nätet så ser vi någonting nytt som vi inte sett tidigare där gängen söker brett. Man söker sig till människor som tidigare inte har varit involverade i kriminalitet och vi ser att det ökar gängens möjligheter på olika sätt, säger Henrik Vinge (SD), ny på posten som justitieutskottets ordförande och Richard Jomshofs ersättare.
Ska öka polisens förmåga
Enligt Tidöpartierna finns det lagstiftning i andra länder som ger bättre möjligheter att stoppa brottslighet online. Polismyndigheten har pekat på att nuvarande svenska regelverk begränsar möjligheterna att snabbt hantera stora informationsmängder.
– Dagens regler är inte anpassade efter de informationsmängder som de nya verktygen i brottsbekämpningen och den digitala tekniken ger tillgång till, säger Henrik Vinge (SD), ny ordförande i riksdagens justitieutskott och Richard Jomshofs efterträdare.
Förbättrade möjligheter att söka efter och behandla information skulle avsevärt öka polisens förmåga att förhindra, bekämpa och utreda brott, fortsätter Vinge.
– Vi avser därför att så snart som möjligt tillsätta en utredning som ska göra en större översyn av polismyndighetens dataskyddsreglering.
Lagrådsremiss
Polisen har också lyft begränsningar av hur personuppgifter får spridas inom myndigheten, framför allt inom underrättelseverksamheten, som en bromskloss i kampen mot den organiserade brottsligheten.
Något som Tidöpartierna hoppas ska kunna lösas relativt snart och där man ska ta fram en lagrådsremiss med förslag till ändringar redan nu i vår.
Polisen kan i dag radera innehåll som bedöms vara relaterat till terrorism, men inte stänga sajter där barn och ungdomar rekryteras av gäng för våldsdåd.
– Det polisen i dag kan göra är att uppmärksamma medieplattformen om att det här innehållet finns, men polisen har inte befogenheter att ta bort detta, det vill vi nu då stärka möjligheten att agera mot olagligt innehåll, säger civilminister Erik Slottner (KD).