Länsstyrelsen backar.
Den 2 000 år gamla halsringen var inte äkta.
– Den saknar kulturhistoriskt värde, säger Mats Herklint, chef på Länsstyrelsens kulturmiljöenhet. Fornfyndet var fejk.
I tisdags gick Länsstyrelsen Västergötland ut med ett pressmeddelande där man beskrev fyndet, vars ålder man uppskattade till 2000 år, som både unikt och ”mycket värdefullt”.
Men efter att det börjat spridas rykten om att det hela handlar om ett bus där en person själv tillverkat och placerat ut föremålet – har Länsstyrelsen försökt att kontra.
– Vi har gjort en egen bedömning och dubbelkollat med experter just på järnålderns guldföremål, sa Niklas Ytterberg, antikvarie på Länsstyrelsen Västra Götaland på torsdagen.
Under fredagen skulle man göra en kemisk analys för att bevisa föremålets äkthet – men utfallet blev inte som Länsstyrelsen hoppats.
I ett pressmeddelande går de nu ut med en dementi.
– Den innehåller inte guld. Framförallt järn. Därmed får man dra slutsatsen att det inte är ett fornfynd, säger Mats Herklint, chef på Länsstyrelsens kulturmiljöenhet till Aftonbladet.
Han menar att mycket indikerar att ryktena stämmer.
– Vi tror att det är ett modernt föremål, säger Mats Herklint. Enligt det ryktet som Aftonbladet nåtts av, är föremålet tillverkat av ståltråd och sprejfärg från biltema.
Den kemiska analysen visar att det består av järn, zink och koppar.
Men vem som ligger bakom det är fortfarande okänt. Vi har dock sökt en man som sägs ha skapat föremålet. Han svarar senare på sms att han inte vet någonting om saken.
– Det är nog någon som tyckte det var skojigt, säger Mats Herklint och fortsätter:
– Jag är besviken, men vi har också lärt oss av detta.
Han menar att föremålet är mycket likt andra fornfynd från järnåldern.
– Det är en skicklig person med hantverkskunskaper som gjort det här.