Journalistens fejkprofiler gav tillgång till högerextrema nätverk – nu kommer filmen

Hon infiltrerar högerextrema nätverk med hjälp av fejkprofiler på sociala medier. Nu är journalisten My Vingren huvudperson i skånske filmaren Simon Kloses dokumentär ”Hacking hate” som granskar sociala mediers ansvar för hatet som sprids. 
– Det finns en bild av att högerextrema är bra på sociala medier, men det kanske snarare är sociala medier som är bra på högerextremism, säger Simon Klose.  För tio år sedan förändrades Simon Kloses syn på internet. 

Som skånsk dokumentärfilmare hade han precis gjort klar sin film om The Pirate Bay (”TPB AFK”) som handlade om internets alla möjligheter.

– Jag surfade verkligen på vågen av bilden av teknologi som frälsare. Internet skapade communities, sparkade ut diktatorer och användes som demokrativerktyg. Men 2014–2015 började jag känna att nätet blev mer mörkt och obehagligt. Plötsligt var det hat och övervakning och jag blev rädd. Alla drömmar vi haft krossades av några få enorma plattformar som tog över internet, säger Simon Klose.

Han blev nyfiken på hur det rasistiska internetsverige hade byggts upp och då fick han ett tips från en vän. ”Ta kontakt med My Vingren”.  Den grävande journalisten My Vingren har prisbelönats för sina granskningar av högerextrema rörelser och Simon Klose beskriver henne som en ”modig, skicklig och metodiskt grävande journalist”. 

– Folk har kallat henne för verklighetens Lisbeth Salander, men My är ingen hacker, hon gör inget olagligt. Hon är skicklig på att hitta ledtrådar vi lämnar efter oss på internet och så har hon en stark moralisk kompass som jag beundrar, säger Simon Klose. 

Han tog kontakt med henne för sin researchs skull. 

– Men när hon visade sin metod med fejkprofiler för att ta sig in i stängda grupper som pedofilnätverk och högerextrema grupper, då insåg jag att det här var en historia man kunde berätta filmiskt, säger Simon Klose. 

Var hon svårövertalad att ställa upp?

– Hade jag frågat henne om hon ville vara huvudperson i min film och lämna ut sitt liv, så hade hon sagt nej. Hon är på många sätt en ofrivillig huvudkaraktär. För vi harvade på lågmält med filmen och till slut var hon huvudkaraktären. My Vingren skapar egna fejkade profiler i sociala medier. Genom att metodiskt hålla liv i dem och få dem att verka så realistiska som möjligt, samtidigt som hon börjar följa högerextrema konton, så blir hon snart inbjuden i hemliga nätverk. 

– Det räcker med att skriva en kommentar för att man sedan ska bli inbjuden till grövre grupper. För unga killar går det väldigt snabbt att bli inbjuden till olika nätverk. Du börjar följa en bodybuilder som vill få dig att äta rätt, men snart säljer han på dig högerextrema idéer, berättar Simon Klose.