Kriminella använder Facebook-annonser för att lura svenskar på pengar genom bluffartiklar med kändisar och falska investeringslöften. Trots att Meta har tydliga regler mot denna typ av bedrägerier, visar en granskning av Expressen att Facebook i 22 av 29 fall inte tar bort de anmälda annonserna.
Bedragarna utnyttjar kända namn
Kändisar som Laila Bagge, Mark Levengood och Johanna Frändén får sina namn och bilder kapade i bluffannonser där de påstås ha förstört sina karriärer eller blivit gripna av polis. Även politiker som Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson utnyttjas för att locka svenskar till falska investeringssajter.
Bedragarna betalar för annonsplatser på Facebook och länkar sedan till artiklar som ser ut att komma från Aftonbladet eller Expressen. I dessa texter påstås det ofta att en känd person avslöjat en ”hemlig” investeringsmöjlighet som ger snabba och säkra vinster.
I ett fall användes en deepfake-video av Ulf Kristersson där han ser ut att tala i SVT:s Rapport om ett skattesystem som ger ”enorma återbäringar”.
Facebook ignorerar anmälningar
När Expressen anmälde 29 bluffannonser via Facebooks egen rapporteringsfunktion tog det i genomsnitt sex dagar att få svar. Resultatet? 22 av 29 annonser fick ligga kvar – med motiveringen att de inte bryter mot reglerna.
Även efter en överklagan tog det ytterligare sex dagar, men beslutet blev i princip alltid detsamma: annonsen får ligga kvar. Facebook hänvisar istället till möjligheten att bestrida beslutet i domstol.
Metas regler säger en sak – verkligheten en annan
Facebooks moderbolag Meta har tydliga regler mot investeringsbedrägerier, falska kopplingar till kändisar och vilseledande annonser. Trots detta verkar plattformens modereringssystem ha stora brister när det gäller att stoppa dessa bedrägerier.
Samtidigt växer problemet. Enligt polisen genererade investeringsbedrägerier i Sverige brottsvinster på 2,3 miljarder kronor under 2023 – och Facebooks ovilja att agera gör det enklare för bedragarna att fortsätta lura folk.