Man dog under polisinsats i Arlöv – utredningen läggs ner

Sex poliser höll fast och handfängslade 39-åringen. En dag senare dog mannen. Efter ett års utredning skriver åklagaren av misstankarna mot de inblandade poliserna. De anhöriga överklagar.

– När polisen ingriper mot en person brukar personen inte avlida, säger Mikael Nilsson, familjens advokat. Klockan är kring tio, en fredagskväll i januari 2024. En polispatrull som befinner sig i Arlöv kommer körande längs Kronetorpsvägen.

Där reagerar de på att en man rör sig ostadigt och tar kontakt med honom.

Enligt poliserna i patrullen händer därefter följande: De konfronterar mannen och han medger att han har tagit narkotika. När de ska sätta in den 39-årige mannen i bilen och be sitt befäl om tillstånd till kroppsvisitering börjar han göra motstånd.

Situationen eskalerar.

– Eftersom han var extremt våldsam var de tvungna att sätta på handfängsel. De var sex personer för att kunna få på det. När de hade lyckats med det och skulle resa honom upp, då hade han tuppat av, beskriver Anders Jakobsson. Han är åklagare vid särskilda åklagarkammaren, som har lett utredningen.

Patrullen gör hjärt- lungräddning på den handfängslade 39-åringen. Han är fortfarande vid liv när han körs i ambulans till sjukhus. Men dagen efter ingripandet avlider mannen.

Gjorde poliserna sig skyldiga till tjänstefel? Efter nära ett års utredning kommer åklagare Anders Jakobsson fram till att svaret på den frågan är nej.

– Det finns ingenting som tyder på att polisens agerande i det här ärendet har varit felaktigt, säger han.

Men vägen till att avskriva misstankarna har inte varit spikrak. Efter obduktionen konstaterade rättsläkaren i sitt intyg att 39-åringen hade skador på nedre delen av ryggen, skador som skulle ha kunnat vålla mannens död.

– Rättsläkarutlåtandet överensstämde inte med de vad de sex poliser som var på plats och ambulanspersonalen hade sagt. Vi fick inte ihop det där riktigt. Ingen av de här poliserna säger att de har varit uppe med något knä eller ben i ryggen på den här personen, säger Anders Jakobsson.

De motstridiga uppgifterna fick Anders Jakobsson att hålla förhör med rättsläkaren. I de samtalen framkom en möjlig förklaring till skadorna på ryggen.

– Tänk dig att du har armarna på ryggen och att du har ett handfängsel. Sedan gör man konstgjord andning och hjärtmassage på dig. Då kan skadorna mycket väl uppkomma i samband med de livräddande åtgärderna, beskriver Anders Jakobsson.

– När rättsläkaren hördes så bekräftade han mer eller mindre de uppgifter poliserna lämnat i förhör. Hur dog då den 39-årige mannen? Rättsläkaren kunde inte svara på frågan.

Dödsorsaken har inte varit Anders Jakobssons sak att fastställa, men han har en möjlig förklaring efter att ha hört fler läkare i sin utredning.

Narkotikapåverkan och upphetsning under en våldsam situation kan påverka surhetsgraden i blodet och andra värden på ett livshotande sätt, uppger han.

– Vi har haft ett antal ärenden där personer har varit väldigt påverkade av narkotika. När de blir exalterade i samband med ett omhändertagande, då kan kroppen bara släcka ned.

Sista ordet är inte sagt i fallet. Advokat Mikael Nilsson, familjens målsägarbiträde, har begärt ut allt material från polisutredningen. I nästa vecka räknar han med att skicka in en begäran om överprövning av Anders Jakobssons beslut. – Om polisen ingriper mot en person så brukar den personen inte avlida. Det är ändå en märklig omständighet såklart. Sen fanns det också någon sorts tveksamhet kring skadebilden på den avlidne.

Hans begäran kommer innebära att en ny åklagare tittar på materialet och avgör om förundersökningen ska öppnas igen.

–  Vi kommer att föreslå vissa åtgärder som man kan vidta för att komma längre i utredningen. Det är den normala gången, man måste försöka ändra bevisläget, eller utredningsläget på något sätt, säger Mikael Nilsson.