Säpos formella utredning mot Henrik Landerholm inleddes i hemlighet redan i förra veckan.
Det var chefsåklagare Per Lindqvist som då ansåg att han hade ett tillräckligt graverande underlag för att inleda en förundersökning.
– Brottet gäller vårdslöshet med hemlig uppgift, säger han.
Flera beslag har gjorts i utredningen. Henrik Landerholm hann förekomma åklagaren genom att själv meddela nyheten om brottsutredningen. Samtidigt offentliggjorde han sin egen avgång från tjänsten som nationell säkerhetsrådgivare.
Frågan är när han valde att underrätta statsminister Ulf Kristersson om den pågående förundersökningen.
Utredningen leds av chefsåklagare Per Lindqvist, chef för riksenheten för säkerhetsmål. Han vill inte uppge när Landerholm fick veta att han utreddes.
Glömt sekretessbelagda handlingar
Bakgrunden till förundersökningen är att Henrik Landerholm glömt fyra sekretessbelagda handlingar på en kursgård – bland dokumenten fanns minst en handling med uppgifter som kan skada Sveriges säkerhet.
– Jag beslutade den 13 januari i år att inleda det vi kallar en förutredning för att skapa oss en bild av vad som hade hänt. Med utgångspunkt från det vi fick fram under förutredningen beslutade jag den 22 januari att inleda förundersökning.
Dokument som Säpo granskade i förutredningen blev direkt avgörande för beslutet om en brottsutredning. Flera beslag gjorda
Per Lindqvist säger att förundersökningen syftar till att utreda ett brott. Och om någon i så fall kan hållas straffrättsligt ansvarig för det eventuella brottet.
Varför går ni ut och bekräftar att det pågår en förundersökning?
– Vi kommer att vidta en del utredningsåtgärder och då tror vi att det ändå kommer att komma fram att det pågår en förundersökning. Därför ville vi gå ut med det nu.
Den som av grov oaktsamhet antingen befordrar, lämnar eller röjer en hemlig uppgift, eller hanterar den så att fara uppkommer för att någon obehörig kan ta del av den döms för vårdslöshet med hemlig uppgift. Straffet är böter eller fängelse i upp till ett år.
Vad har ni för grund för förundersökningen? Regeringskansliets menbedömning/skadeutredning kom fram till att det inte skulle göras någon polisanmälan?
– Jag berättar inte exakt vad vi har för material som vi hämtat, vad vi har gjort och heller inte vad vi kommer att göra.
Men skadebedömningen ingår i Säpos utredning.
Den fyra sidor långa skadebedömningen är upprättad av regeringskansliets säkerhetschef Fredrik Agemark och är daterad den 21 mars 2023. Han kom fram till att ingen polisanmälan skulle göras.
Flera beslag har gjorts i utredningen. Enligt vad Expressen erfar gäller det handlingar. Åklagarens kamp mot klockan
Den nu inledda förundersökningen innebär att regeringskansliets egen säkerhetschef är överkörd. Det betyder dock inte per automatik att Henrik Landerholm blir åtalad.
Utredningen brådskar. Säpo, som sköter förhören, och förundersökningsledaren, chefsåklagare Per Lindqvist, har en viktig tidsfaktor att ta hänsyn till. I mitten av mars preskriberas det eventuella brottet.
Per Lindqvist bekräftar att brottet preskriberas under vecka 11. Det exakta datumet är inte känt, men preskriptionen inleds någon gång mellan den 10 och 14 mars.
Vilka läste ”Landerholm-promemorian”?
Regeringskansliets skadebedömning låg länge begravd i regeringskansliets inre och betraktades inte som en allmän handling och behövde då inte diarieföras. Först sedan Dagens Nyheter börjat ställa frågor om promemorian i början av året blev promemorian plötsligt en handling och lämnades till tidningen.
I förra veckan kunde Expressen avslöja att det dröjde 673 dagar innan skadebedömningen från mars 2023 diariefördes.
Expressen har ställt frågor till regeringskansliet om vilka som läst promemorian innan den blev känd och delvis offentliggjord i Dagens Nyheter. Vi har inte fått något svar.