På morgonen den 17 december 2023, alltså för drygt ett år sedan, kolliderade en av Finnlines färjor med en pir på väg in i hamnen i Malmö. Färjan trafikerar sträckan Malmö-Travemünde.
– Kaptenen gick ner för att kolla hur det hade gått och då gav marken vika och han hamnade i vattnet, sa Anders Lennholm, räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen till Sydsvenskan i anslutning till olyckan.
Nu har Statens haverikommission granskat olyckan. Haverikommissionens slutrapport ger en väsentligt allvarligare bild av vad som hände.
Haverikommissionen konstaterar att M/S Finnpartner kolliderade med pirhuvudet på en av pirarmarna i Malmö. På färjan var skadorna mycket måttliga, mest lite färgavskrap.
På piren var det desto värre.
Befälhavaren som gått i land kunde se att en påkörd lyktstolpe inte bara var bruten, utan också hade sjunkit ner genom ett hål i den asfalterade markytan.
Kaptenen konstaterade, enligt Haverikommissionen, också att hålet under lyktstolpen föreföll vara urgröpt.
”Innan han hann reagera genom att backa undan försvann ett stort stycke av asfalten under honom och han föll ner i vattnet flera meter nedanför asfaltkanten. När han väl kämpat sig upp till ytan insåg han att han inte kunde ta sig upp ur hålet på grund av de lösa rasmassorna”, skriver Statens Haverikommission. Haverikommissionen konstaterar att ”uppenbar fara för liv förelåg”.
När befälhavaren lyckades kämpa sig upp till vattenytan, för att få luft, insåg han att han inte kan ta sig upp ur hålet eftersom kanterna bestod av lösa rasmassor.
Den enda möjlighet kaptenen såg att hålla sig över ytan i det fyragradiga vattnet , var att hålla i den stupade lyktstolpen en bit bort.
Men lyktstolpen var fortfarande strömförande. Haverikommissionen konstaterar att kaptenen fick ”återkommande elektriska stötar” . ”Befälhavaren valde ändå att hålla sig kvar där, eftersom han inte såg något alternativ”, skriver Haverikommissionen.
Räddningen blev en kajförman, som också sökt sig till olycksplatsen. Från ett stabilt betongfundament lyckades kajförmannen först kasta ner en frälsarkrans och senare också skicka ner en räddningsstege, för att undsätta befälhavaren.
Med hjälp av stegen kunde kaptenen nerkyld och utmattad komma upp ur hålet. Kaptenen blev blåslagen och skadade ett ben. Läkarbesök krävdes. Skador på ena knäet gjorde det svårt för honom att gå.
Hur kunde då ganska lindrig olycka få ett så allvarligt slut?
Statens haverikommission pekar i sin utredning på piren – och framför allt på spontväggen i pirens utkant.
Färjans kollission med pirarmen slog upp ett hål i spontväggen.
Genom det hålet spolades pirens fyllnadsmassor – sand och fint grus – ut i havet. Till slut var pirens ytbeläggning, asfalten, helt underminerad. Då kom kollapsen.
Statens haverikommission skriver att olyckan har orsakats av att ingen ordentlig riskanalys gjordes när piren byggdes och rekommenderar det delvis kommunägda hamnbolaget Copenhagen Malmö Port att i samband med ombyggnad, ändring eller nykonstruktion av hamnanläggningar inkludera riskanalys av konsekvenser av en eventuell skada.
Senast den 17 mars vill Haverikommissionen veta vilka åtgärder Malmö stad och CMP har vidtagit.