Straffmyndighetsåldern föreslås sänkas till 14 år för grova brott.
– Vi föreslår sänkt straffålder till 14 år för brott som har minimistraff på fyra år eller mer, säger regeringens särskilda utredare Gunnel Lindberg på dagens pressträff. Regeringen vill sänka straffåldern i Sverige till 14 år. Från dagens 15 år. Trots ett danskt skräckexempel med en sänkning som varade i ett och ett halvt år, och stark kritik från barnrättsorganisationer.
– Samhällsproblemet är väl belyst och en viktig faktor är att den allvarliga brottsligheten i samhället går ner i åldrarna, säger Justitieminister Gunnar Strömmer under dagens pressträff.
Den särskilda utredaren Gunnel Lindberg säger att ett av skälen för att sänka straffåldern är att det är mycket allvarliga brott som begås av barn, och att den kriminaliteten ökar.
Det som talar emot är att brottsligheten bland unga i allmänhet minskar och att forskningen inte kan visa på att en generell straffsänkning leder till minskad brottslighet.
Föreslår sänkt straffålder för vissa brott
Utredningen delar regeringens bild att samhällsutvecklingen och det grova våldets karaktär kräver handling.
– Vi anser inte att det är helt rimligt att avstå från att göra något, säger Lindberg.
Utredaren Gunnel Lindberg föreslår därför sänkt straffålder – för grova brott.
– Utredningen föreslå sänkt straffålder till 14 år för brott som har minimistraff på fyra år eller mer, men ska också omfatta försök, förberedelse och stämpling till sådana brott, säger Lindberg.
Hon säger vidare att utredningen förelår att den sänkta straffåldern ska vara tidsbegränsad till fem år.
Lindbergs utredning föreslår vidare att ungdomspåföljder ska kunna undanröjas i flera fall, och då leda till vuxenpåföljd.
Utredningen vill att livstid inte ska vara möjligt att dömas till om gärningspersonen är under 18 år.
Vidare vill utredningen att bevistalan ska väckas i fler fall.